Hoe werkt het BTW Systeem

Ben je ondernemer en BTW plichtig dan krijg je te maken met de belasting BTW (Bruto Toegevoegde Waarde). Je moet periodiek een BTW aangifte doen. Uiteindelijk is het de consument (de eindgebruiker in de waardenketen) die de BTW voor haar rekening krijgt.

In dit blog wordt de basis van het BTW systeem uitgelegd. Verder komt de vraag aan de orde of er geen simpeler en minder tijdrovend systeem gebruikt zou kunnen worden, zoals het systeem van de sales tax die de US gebruikt bijvoorbeeld. In dit systeem brengt alleen de retailer sales tax in rekening bij de consument en draagt dit af aan de overheid.

Hoe werkt het BTW systeem?

Op YouTube vond ik een handige uitleg van de basis van de werking van het BTW systeem. Dit voorbeeld, dat je hieronder kunt bekijken, wordt in het Nederlands uitgelegd, de tekst is echter in het Engels. Hierbij even een snelle vertaling: sale = verkoop, purchase = inkoop en VAT (Value Added Tax) = BTW (Bruto Toegevoegde Waarde)

In het voorbeeld wordt een BTW percentage van 20% gebruikt. Het vergelijkbaar BTW percentage in Nederland is 21%.

De BTW wordt dus berekent over de omzet en wordt in rekening gebracht bij de klant. De in rekening gebrachte BTW moet je afdragen aan de belastingdienst. De BTW die in rekening gebracht is door jouw afnemers mag je terugvorderen. Per saldo betaal je dan periodiek de door jouw in rekening gebrachte BTW (de BTW op de verkoopfacturen) minus de aan jouw in rekening gebrachte BTW (de BTW op de inkoopfacturen). Elke ondernemer in de waarde kringloop heeft deze BTW verplichting.

De BTW komt uiteindelijk voor rekening van de eindgebruiker, zoals de consument of een niet BTW plichtige organisatie, een organisatie die geen BTW nummer heeft.

Alle ondernemers in bovenstaande stappen van de waarde kringloop incasseren dus belasting voor de belastingdienst. Zij zijn in feite een doorgeefluik. De consument krijgt uiteindelijk het BTW bedrag voor zijn kiezen. Dus waarom niet alleen aan het eind van de waardeketen, in het voorbeeld bij de fietsenhandelaar, heffen, zoals in de US gebeurd. Dit zou de overige ondernemers veel tijd en geld besparen. De belastingdienst ontvangt een gelijk bedrag.

Is het Amerikaanse systeem van sales tax niet veel simpeler?

Zou het systeem van sales tax dat de US gebruikt dus niet veel simpeler zijn? Sales tax in de US wordt alleen geheven door retailers en wordt bij aankoop aan de eindgebruiker, de consument, in rekening gebracht. De sales tax wordt door de retailer, in dit voorbeeld de fietsenhandelaar, afgedragen aan de belastingdienst. Hiermee is het klaar. De overige ondernemers in deze waardenkringloop hebben dan geen sales tax (vergelijkbaar met BTW) verplichtingen. Dit zou veel tijd en kosten kunnen besparen en voor de belastingdienst maakt het niet uit, zij ontvangen, ongeacht welk systeem er wordt gebruikt, evenveel. Hoewel er ook tegenargumenten ten aanzien van het systeem van sales tax zijn, lijkt dit systeem in de basis toch veel eenvoudiger en goedkoper te zijn.

BTW tarieven in Nederland

“De BTW in Nederland kent verschillende tarieven. Het algemene tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het verlaagde tarief van 9%. Doet u zaken met het buitenland, dan kan het tarief van 0% van toepassing zijn.” Lees verder op de website van de belastingdienst.

Tenslotte

De BTW is een ingewikkelde belasting, des te meer als je ook nog eens in het buitenland onderneemt. Je krijgt dan binnen de EU te maken met de verleggingsregeling, waarbij de BTW verlegd wordt van de leverancier naar de afnemer. Verder moet je ook een ICP (Intracommunautaire Prestaties) aangifte doen, omdat je diensten levert aan een EU-land. In het blog Toepassing verlegde BTW voor ZZP´ers in Portugal, ga ik hier verder op in.

Ik raad je aan om je altijd te laten adviseren door een fiscalist over de toepassing van de BTW regelgeving op jouw specifieke bedrijfsactiviteiten en situatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close