Op deze pagina vind je antwoorden op vragen die voor jou van belang kunnen zijn. Heb je nu zelf een vraag, die je hier wel bij vindt passen, mail me dan en ik voeg de vraag met het antwoord toe. Afhankelijk van de onderwerpen schrijf ik er dan ook een blog van of ik verwerk de vragen en antwoorden in de pagina´s van deze website.
Hoe ben je eigenlijk in Portugal terechtgekomen?
Na afloop van een interim opdracht, toen ik in de zoveelste regenachtige zomer thuis zat, bedacht ik me dat het toch wel aangenamer zou zijn als ik tussen de interim opdrachten door in een warm en zonnig land zou kunnen verblijven. Zo gedacht, zo gedaan.
Mijn favoriete vakantieland was al Portugal en in eerste instantie lag mijn interesse in Sao Martinho do Porto, een plaatsje in een prachtig baai gelegen aan de Zilverkust. Echter het oceaanklimaat, met toch wel een vaak harde en koude wind en het koude zeewater vond ik toch een te groot nadeel. Ik heb toen besloten om mijn zoektocht naar een appartement voort te zetten in de meest zuidelijke en warmste provincie van Portugal, de Algarve. Ook zijn de verhuurmogelijkheden in de Algarve beter, want dit gebied is een zeer bekende en toeristische trekpleister.
Na een zoektocht van 8 maanden vond ik mijn appartement, wat ik dus eerst, voornamelijk in het hoogseizoen, ben gaan verhuren aan toeristen. In de tussentijd, wanneer het appartement niet verhuurd was, was ik zelf natuurlijk ook vaak in de Algarve. Ik vond het altijd heerlijk om daar te zijn en begon naar mogelijkheden te zoeken om vanuit Portugal te gaan werken. Ik ontdekte toen dat thuiswerken, werken op afstand, toch nog niet zo vaak voorkwam en nog niet genoeg ingeburgerd was. Ik zou natuurlijk ook de verhuur business uit kunnen gaan breiden, naar Lissabon, dat leek mij wel wat. Echter, “Zoals verwacht loopt alles anders” (uit Webinar Omdenken).
Het Corona tijdperk breekt aan, de toeristenindustrie stort in en optie 2, het uitbreiden van de verhuur business, is out of the question. Optie 1 daarentegen, brengt weer nieuwe mogelijkheden met zich mee. Vanuit huis werken is nu normaal en vertrouwd voor zowel de werkgever als werknemer. Na afloop van mijn laatste baan afgelopen zomer ben ik mede daarom voorlopig zelf in mijn appartement in Portugal gaan wonen en heb ik mijn “remote-werken-plan” weer van de plank gehaald, afgestoft en heb ik het nieuw leven ingeblazen. Ik verleen nu Accounting en Controlling support op afstand vanuit Portugal.
Ben je ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Portugal?
Ik ben geregistreerd als een eenmanszaak onder persoonlijke titel. In Portugal betekent dit dat ik onder mijn naam en fiscale nummer de entiteit ‘Apoia Administrativa’ geactiveerd heb in het systeem van de belastingdienst.
In Portugal worden alleen rechtspersonen geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.
Waarom werk je alleen voor Nederlandse bedrijven?
Elk land heeft zijn eigen regelgeving op het gebied van boekhouden en hieruit volgend het samenstellen van rapportages. Ik ben bekend met de Nederlandse wet en regelgeving op het gebied van boekhouden en rapporteren. Deze regelgeving wordt in de vakliteratuur Dutch GAAP (Generally Accepted Accounting Principles) genoemd. Verder ben ik in de basis bekend met de Nederlandse belastingwetgeving. Ik ken de principes van de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de BTW, de loonbelasting en de dividendbelasting.
Om die reden werk ik vaak voor de Nederlandse dochter of de Nederlandse Holding maatschappijen van internationale bedrijven of ik werk voor zelfstandige Nederlandse bedrijven of organisaties.
Hoe gaat het dan met factureren en met de BTW?
Je ontvangt een factuur die opgesteld is volgens de Portugese regelgeving. De uitgevoerde werkzaamheden worden zowel in het Portugees als in het Nederlands vermeld.
Binnen de EU wordt de BTW verlegd (reverse charge) naar buitenlandse bedrijven die een BTW nummer hebben. Heeft een bedrijf geen BTW nummer dan breng ik de Portugese BTW in rekening.
Naar aanleiding van deze vraag, een discussie hierover in Portugal en de vraag hoe een factuur met verlegde BTW in de boekhouding verwerkt moet worden heb ik over dit onderwerp het volgende blog geschreven: Toepassing verlegde BTW voor ZZP’ers in Portugal
Kunnen we je ook persoonlijk ontmoeten of alleen in de cloud?
Na een cloud meeting kunnen we altijd een afspraak maken in Nederland of in Portugal natuurlijk om elkaar ook face to face te ontmoeten.
Hoe lang doe je erover om van Portugal naar Nederland te komen?
Het is drie uur vliegen van Faro Airport naar Amsterdam Schiphol. Van ‘door to door’ reken ik altijd max acht uur. Er gaan gemiddeld 5 vluchten per dag van Faro naar Amsterdam. Naar Eindhoven en Rotterdam wordt er gemiddeld 1 keer per dag gevlogen.